Bitter NärCon-profil startar konkurrerande konvent

Trots ihärdiga rykten om motsatsen kan Fronken i dag bekräfta att den gamle NärCon-profilen Skalman ”Oskar” Wahlströmer för andra året i rad inte kommer att besöka NärCon utan i stället har startat ett eget, konkurrerande konvent, MoskCon, i Moskosel, en mindre ort belägen mellan de norrbottniska inlandsmetropolerna Arvidsjaur och Jokkmokk.

Mest känd som f.d. chefredaktör för Fronken och ständig domare i SM i Total War (som följaktligen inte heller kommer äga rum i år) så har Walströmer också vunnit ”Bästa Idé” i NärCons första cosplay-tävling och var den som lade grunden för den idag omfattande sjukvårdsorganisationen på konventet, enligt honom själv i starkt motstånd mot den dåvarande konventsledningen som ansåg att ”lite svinn får man räkna med” och ”YOLO!” [sic] men som bytte ståndpunkt efter att statistik visat att besökare som dött under konventet köpte biljetter till nästa års NärCon i mycket lägre grad än övriga besökare.

Fronken bad om en intervju med Wallströmmer om MoskCon och han var inte sen att tacka ja:

Den är så sjukt frän, Stefan! Seriöst!

MoskCons grundare, Skalman, bredvid en ”oerhört frän tall”.

Så, först och främst, varför har du valt att förlägga konventet till Moskosel?

—Det var praktiskt att göra så då större delen av arrangörsgruppen för tillfället bor här.

Förutom du, är det några andra f.d. NärCon-arrangörer inblandade?

—Nej, det är bara jag.

Resten är nytt blod, alltså?

—Nej, alltså. Det är bara jag.

Jaså. Varför har du valt att starta ett eget konvent?

—Jag hade under en längre period känt att jag och NärCon vuxit ifrån varandra. De intressen som står i fokus på NärCon är inte längre någon större del av mitt liv, och jag kände att det behövdes ett konvent för människor som jag, som tar till vara på våra intressen också. I nuläget handlar NärCon bara om cosplay, fest och glada människor. Det har tappat sina kärnvärden.

Vilka kärnvärden skulle du säga att NärCon hade förr?

—Sura nördar som luktade illa och tog brädspel på alldeles för stort allvar. Det var hela grejen. Ja, och så en filmsal där det visades Neon Genesis Evangelion på repeat för att alla gillade robotar och identifierade sig med syltryggen Ikari Shinji. Och ingen var utspökad till nån TV-spelskaraktär heller.

Men du har ju själv deltagit i (och vunnit) NärCons cosplay-tävling?

—Alla gör väl dumheter i sin ungdom som de ångrar senare. En del testar crack eller går med i MUF och jag cosplayade en gång. Jag var i alla fall inte utklädd till Kukaku Shiba från Bleach eller något liknande. Då hade jag aldrig fått sluta höra om skiten.

Varför har ni valt att lägga konventet samma helg som NärCon?

—Pridefestivalen betalade mig, som en hämnd för alla år då NärCon lagt sig samtidigt som Pride. Jag kan ha överdrivit våra förväntade besökssiffror en smula för att få till den dealen. Men framför allt var det för att slippa jobba på NärCon. För den yngre generationen kanske det låter absurt, men för många av oss som varit med länge är det inte frivilligt, vi står under ett livstidskontrakt som Samuel lurade oss att skriva på 2003 i utbyte mot att vi slapp slutstädningen det året. Är man ledig måste man dit och bära bord och trösta trettonåringar som blivit dumpade för första gången, annars får man ta hand om Ullis över julen. Du tror väl inte att vi hållit på med NärCon i alla år för att vi tycker att det är roligt?

Okej, vi lämnar det. Vad för aktiviteter kommer ni att erbjuda på MoskCon?

—Tja, mest kommer vi nog att vara ute i skogen och kolla på fräna tallar. Kanske spela lite Baldur’s Gate på kvällen. Det blir nog inte mer än så, men det räcker. Jag menar, vad mer kan man begära av en lyckad dag än känslan av att stå bredvid en fura på 400 år och kanske hitta en och annan rödlistad vedsvamp på en närliggande granlåga?

Det låter väldigt…spännande? Hur många besökare förväntar ni er?

—Ja, alltså, det blir nog bara jag och min hund. Så två då, om han räknas.

Det verkar ju vara en väldigt låg siffra, hur kan det komma sig?

—Tja, vi har inte fått in några fler anmälningar på vår hemsida, varför vet jag inte.

Jaha, ni har en hemsida alltså? För vi har inte kunnat hitta någon.

—Nej, vi har ingen hemsida.

Men hur skulle folk då anmäla sig hade ni tänkt?

—Ja, det är ju ett problem som vi kommer utvärdera efter konventet. Vi har också haft en e-postlista för intresserade där vi gått ut med information om konventet.

Hur många står på den listan?

—Det gör nog bara jag. Men vi är öppna för sena anmälningar. Det finns två lediga platser i sovsalarna, och annars så kan man säkert slagga i nåt av husen som står tomma eller hos bärplockarna inne i den gamla Konsum-butiken. Jag rekommenderar inte att man sover ute, för det är rätt mycket mygg i år. Ja, och så kan renarna rota igenom ens grejer också.

Vad kostar det att åka på MoskCon?

—100 kronor, och då ingår mat, sovsal och bastu. Vi har inget bollhav, men det finns en sjö precis utanför knuten och man kan köpa fiskekort också.

Till sist: varför ska man åka på MoskCon i stället för NärCon?

—Två saker: fräna tallar, ingen kö till josbaren.

Så ni kommer ha en josbar?

—Nej.

Fotnot: Fronken försökte bilda sig en uppfattning om vad besökarna på årets NärCon tyckte om att Skalman inte är en del av NärCon i år, men det enda svaret vi fick var ”Vem sa du?” och efter att vi visat ett foto: ”Vem är gubben?” så av hänsyn till Skalmans känsliga ego utelämnade vi den delen ur artikeln.  

En reaktion på “Bitter NärCon-profil startar konkurrerande konvent

Kommentarer inaktiverade.