Aprilskämtet som var en lögn – Sanningen om NärCraft

Fronken kan idag som första interna internettidskrift avslöja hemligstämplad information kring Närcons misslyckade storsatsning; NärCraft. Planerna var att hålla Närcon Vinter i Sveriges största och nordligaste landskap Lappland, där huvudområdet skulle bestå av gruvan samt skogsområdet runt om Kiruna. Idén var under utveckling under en längre period men lades plötsligt ner och blev ett aprilskämt. Här kommer hela den mörka sanningen bakom NärCraft.

Marknadsföringsfoto för NärCon i Kiruna

NärCon planerade att erövra norra Sverige genom NärCraft.

Rutinerade Fronkenläsare har tidigare tagit del  av artiklar om konventet MoskCon i Moskosel i Norrbotten. Grundat av NärCon-avhopparen Skalman ”Oskar” Wahlströmer och den största aktören på den nordnorrländska konventsmarknaden är MoskCon idag en självklar del av konventssverige. För NärCons ledning var detta en skavande sten i skon, och de kände sig tvungna att agera. Man beslutade på ett hemligt möte den 31a september 2014 att en gång för alla krossa MoskCon genom att sjösätta ett eget nordnorrlandskonvent, NärCraft.

I den ursprungliga planen beskrivs ett konvent med fokus på hackande, byggande och en rädsla för mörker. I det dokument som Fronken tagit del av nämns särskilt att det är roligt att hacka sten, och att ingen får vistas utomhus efter lunch.

Fronken har sökt byrådirektör Fallgren för en intervju kring NärCraft men blivit nekade. Byrådirektören ursäktade med att han var tvungen att delta i ett krismöte med Mika, men vi ifrågasätter sanningshalten i detta påstående.
Istället fick vi intervjua Daniel Ullenius, NärCon Vinter 2015’s huvudarrangör och NärCon ledningens Rickon Stark.

Så, först och främst, hur kom ni fram till namnet NärCraft, och var det ert enda alternativ?

— Vilken bra fråga! Det var faktiskt min idé att kalla konventet för NärCraft. David föreslog RenCon, men det namnet visade sig vara taget av ett konventsstädbolag grundat av NärCons städdrottning Amalia. Samuel lobbade istället för PolCon, men bristen på pooler bedömdes för stor. Jag kom på namnet då jag kom på att våra huvudaktiviteter kunde vara att hugga träd, hacka i berg och styra saker med röda stenar.

Så du menar minecraftliknande aktiviteter?

— Nej, vadå minecraft? Det här är helt annorlunda. Jag menar roliga och givande aktiviteter med mycket bygg och en stor del hest. Vi planerade att fylla minst två till Vrena med det vi producerat. Det som inte fick plats skulle vi sälja till Confusion och kvarglömda byggen skulle vi skänka till MoskCon.

Jaså. Det är ju snällt av er att ni stödjer MoskCon. Men var inte er plan att sänka dem?

– Jo såhär är det, vår plan var att gräva massa hålrum under MoskCon’s lokaler för att försvaga marken de står på, så att när de fått alla byggen hade marken kollapsat av den extra tyngden, och så hade vi bokstavligen sänkt dem.

Förutom Minecraft-aktiviteterna, vad mer skulle finnas på NärCraft?

—Vi skulle ha haft alla de vanliga, härliga, traditionella NärConaktiviteterna som våra besökare förväntar sig, så som bandkoll, insläppskö och nudelfrossa, men även komplettera med ett antal nya events. Jag skulle hålla i kurragömma i gruvan, Max hade planerat en lång skogsvandring till närmaste MAX, och Petra skulle hålla i en workshop om ätbara lavar. I det stora hela tror jag NärCraft hade blivit ett toppen NärCon!

Hade ni några gäster planerade?
—Jag hade lyckats få tag på dvärggänget från Hobbit-filmerna, men efter en lång förklaring från David förstod jag att de inte är kortväxta på riktigt och att de är skådespelare. Grymt besviken som jag var ringde jag i ett svagt ögonblick och spelade in ett långt meddelande på deras telefonsvarare. Sen hörde vi inte från dem mer.

Men hur kommer det sig att NärCraft inte blir av?

—Vi hade inte riktigt tänkt till först och upptäckte sedan att området vi valt var en farozon.  Alla gör väl misstag här i livet? Så vi fick ställa in planen helt enkelt.

Vad var felet med området?

—Jo, vi valde att kolla igenom lokalerna vi ville ha, men då vi vandrade runt i den mörka gruvan fick David en sten i huvudet. Han bar som tur var hjälm, men både jag och Samuel hade prioriterat våra frisyrer och skippat huvudbonad. Detta fick oss att ta en ordentlig funderare. Kunde vi verkligen riskera våra besökares regnbågsfärgade hårsvall? Till slut bestämde vi oss för att avbryta hela NärCraft-idén. Till slut tror jag det blev den bästa lösningen för alla inblandade. Nu är det istället Halmstad som gäller, men det är hemligt, OK?

Så var det alltså med NärCraft, det nordligaste konventet som aldrig fanns. På ytan såg det ut som ett vanligt aprilskämt, men som Fronken gång på gång visat så finns det ett stort korn av sanning i all humor.